
vرشد سبز رویکردی از توسعه اقتصادی است که پایداری زیستمحیطی، کاهش کربن و توسعه اجتماعی را تشویق میکند.
در این رویکرد:
üبا افزایش سرمایهگذاری در فعالیتهای اقتصادی مانند انرژیهای تجدیدپذیر، حمل و نقل کم کربن، ساختمانهای کارا در مصرف انرژی و آب، کشاورزی پایدار و مدیریت جنگل و ماهیگیری، محدودیتهای منابع و بحران آب و هوا به فرصتهایی برای رشد اقتصادی تبدیل می شود.
üدر حوزههای مهمی نظیر تولید مواد غذایی، حمل و نقل، ساختمان و مسکن، صنایع سنگین، انرژی و آب با استفاده از منابع کمتر، آلایندههای کمتری تولید میگردد.
´بانک جهانی با تجزیه و تحلیل کیفیت رشد بر این نکته تاکید میکند که تخریب محیطزیست میتواند برای رفاه فقرا نسبت به بسیاری از سیاست های اقتصادی پرهزینهتر باشد. بیتوجهی به سرمایه طبیعی، مانند بیتوجهی به سایر اشکال سرمایه باعث کاهش پتانسیل رشد میشود و نه تنها برای اقتصاد کنونی مضر است بلکه سیاست نامناسبی برای رشد نیز محسوب می گردد.
´تغییر توجه از کمیت رشد به سوی کیفیت رشد به دلایلی نظیر وجود هزینههای پنهان، نابرابری و افزایش بدهی ضروری است.
vهزینههای پنهان رشد اقتصادی مانند اثرات منفی تخریب محیطزیست و کاهش منابع که مقادیر آن نیز قابل توجه است در حسابداری ملی منجر به افزایش تولید ناخالص داخلی میشوند.
vعدم لحاظ مباحث کیفی منجر به پایین بودن نسبی هزینههای انرژی و افزایش تمایل به استفاده از سرمایه فیزیکی و در نتیجه کاهش انگیزه سرمایهگذاری در سرمایه انسانی میگردد که این امر رشد بیکاری و نابرابری درآمدی را سبب میشود.
vدسترسی به منابع مالی و اعتباری و افزایش بدهیها در صورت عدم ایجاد فرصتهای جدید، بار مالی برای نسلهای آینده محسوب میشوند که سرمایهگذاری و گزینههای توسعه را محدود کرده و برخلاف الزام به برابری بین نسلی که توسعه پایدار به آن بسیار توجه نموده، عمل می کند.
´تاکنون تعریف دقیق و فراگیری از تأمین مالی سبز به دلیل عدم تعریف در بسیاری از انتشارات و نیز تفاوت قابل توجه بین تعاریف ارائه شده در ادبیات سیستمهای تأمین مالی موثر بیان نشده است.
´لیندنبرگ (2014)، با توجه به تعاریف ارائه شده توسط هونه و همکاران (2012)، زادک و فلین (2013)، PWC (2013) و بونکه و همکاران، تعریف جامعی از تأمین مالی سبز ارائه نموده است:
·تأمین مالی سرمایه گذاریهای سبز خصوصی و عمومی (شامل هزینه های سرمایه و آماده سازی) در حوزههای:
-خدمات و کالاهای زیست محیطی (مانند مدیریت آب و حمایت از تنوع زیستی)
-جلوگیری، حداقل سازی و جبران خسارات وارده به آب و هوا و محیط زیست
·تأمین مالی سیاستهای عمومی (شامل هزینههای عملیاتی) که اجرای ابداعات و پروژههای تعدیل و کاهش زیانهای زیستمحیطی (مانند تعرفه های feed-in برای انرژی های تجدیدپذیر) را تشویق میکند.
vسیستم مالی سبز مجموعهای از سیاستها، ترتیبات نهادی و زیرساختهایی است که منابع مالی را از طریق وامها، سهام خصوصی، صدور اوراق قرضه، بیمه و سایر خدمات مالی به سمت پروژه های سبز هدایت میکند و به گسترش سرمایه گذاری های مولد اقتصادی و افزایش درآمد و در نتیجه به افزایش رشد اقتصادی (SDG8 ) و کاهش نابرابری های درآمدی (SDG10 ) منجر میشوند.
vتوسعه یک سیستم مدرن تأمین مالی سبز مستلزم:
ü درونی کردن هزینهها و منافع زیست محیطی در فرآیند تصمیمگیری مالی
ü کاهش جریان مالی به سمت فعالیتهای آلاینده محیطزیست
üافزایش جریان مالی به سمت فعالیتهای بهبوددهنده کیفیت محیط زیست
دانلود پاورپوینت اقتصاد سبز:الزامات و راهکارها با تأکید بر نقش تأمین مالی- 26 اسلاید