فرمت فایل :word (قابل ویرایش) تعداد صفحات : 81 صفحه
مصرف بتن به علت ارزانی و دسترسی راحت به آن، روز به روز در جهان توسعه مییابد، زیرا مصالح مورد مصرف بتن که عبارت است از شن و ماسه و سیمان، به حد وفور در همه جای کره زمین یافت میشود. از طرفی به علت عمر طولانی قطعات بتنی و مقاومت آن در مقابل عوامل جوی در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی مخصوصاً فولاد توجه مهندسین را در سراسر دنیا به خود معطوف داشته است و در نتیجه کاربرد آن روز به روز زیادتر میشود، به طوری که درصد ساختمانهای بتنی بلند به نسبت ساختمانهای دیگر، روز به روز به فزونی است، حتی در بعضی ممالک، احداث ساختمانهای بلند فقط با بتن آرمه مجاز میباشد.
دیگر از جاذبههای بتن، آن است که این جسم قبل از سخت شدن سیال بوده و در هر شکل و قالبی که ریخته شود، بعد از سخت شدن به همان شکل درمیآید. از این راه معماران و طراحان میتوانند اجزاء مختلف ساختمان را از لحاظ هندسی به دلخواه خود طراحی کنند. در عوض، عیب بزرگ قطعات بتن آرمه، این است که هیچ وقت فرضیات محاسباتی کاملاً مطابق با واقعیت نیست، زیرا اولین فرضی که یک محاسب ساختمان بتن آرمه میکند، آن است که بتن و فولاد را جسم همگن فرض نموده و تنش و کرنش آنها را مساوی درنظر میگیرد و محاسبات خود را بر مبنای آن شروع کرده و ادامه میدهد، در صورتی که این فرض کاملاً با حقیقت وفق نمیدهد و تنش و کرنش بتن فولاد کاملاً مساوی نیستند، ولی اگر در طراحی بتن و ساخت و اجرا و عملآوری و بالاخره در نگهداری آن دقت کافی به عمل آید و بتن مطابق دستورالعملهای موسسات تحقیقاتی و استانداردهای دنیا طراحی و ساخته شود، شاید به میزان قابل توجهی فرضیات و عمل به همدیگر نزدیک شوند.
برای رسیدن به این هدف که بتوانیم در ایران از بتنی کاملاً مطابق با استانداردهای بینالمللی استفاده نماییم، دو اشکال وجود دارد:
- بتن استاندارد با کیفیت عالی به مراتب از بتنی که ما اینک در کارگاهها از آن استفاده مینماییم، گرانتر تما میشود و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست و این مطلب برای سازندگان واحدهای مسکونی که اغلب قریب به اتفاق انبوهسازان واحدهای مسکونی بوده و فروشندگان آن میباشند، نه استفاده کنندگان از آن، خوشایند نیست. ولی اگر توجه داشته باشیم که بتن با کیفیت خوب، توان باربری بیشتری را دارا میباشد، متوجه میشویم که بتن خوب در نهایت از لحاظ اقتصادی بیشتر به صرفه نزدیک است. برای مثال میتوانیم بگوییم که طبق استانداردهای بینالمللی، مهندس محاسب مجاز است که بار فشارهای معادل 210 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع را روزی سازه بتنی بگذارد، ولی عملاً مهندسین محاسب ایرانی بیش از 80 تا 90 و حداکثر 110 کیلوگرم برای هر سانتیمتر مربع بتن توان باربری قائل نیستند، یعنی چیزی کمتر از توان مجاز و این به علت بدی اجرای بتن میباشد. در این صورت مشاهده میشود اگر ساخت بتن با کیفیت عالی حتی اگر 20 درصد هم گرانتر تمام شود، با توجه به حداکثر توان باربری بتن هنوز 80درصد به نفع تولید کننده است. از طرفی ابعاد قطعات بتنی با توان باربری بالاتر، کوچکتر شده، در نتیجه فضای کمتری را اشغال مینماید و این خود موجب وسیعتر شدن فضاهای معماری میشود.
- نکته دوم، کمبود و یا بهتر بگوییم، نبود کارگران ماهر بتنساز و عدم آشنایی کارگران به رفتارهای بتن میباشد، زیرا اکثر دستاندرکاران بتن و بتنسازی چنین گمان میکنند که اگر آب و شن و ماسه سیمان را مخلوط کرده و در قالب جا دهند، بتنسازی و بتنریزی نمودهاند. تجربه نشان داده است که اگر در ساختن و جا دادن بتن در قالب و حفظ و نگهداری آن دقت بیشتری به عمل آید، قطعه موردنظر حتی تا 50درصد دارای توان باربری بالاتر میباشد، بدون آنکه هزینه بیشتری را متحمل شویم.
مقاله بتن در کارگاههای ایران