لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 140
فصل اول
مقدمه
سیستم های انرژی الکتریکی از بدو پیدایش در سال 1882 میلادی بطور پیوسته در حال توسعه و پیشرفت بوده اند و در قرن اخیر بطرز خیره کننده ای بر ابعاد آنها افزوده شده است. بطوری که از اندازه های کوچک در حد شهرکها و شهرها به اندازه های بسیار بزرگ در حد قاره ها رسیده اند. امروزه سیستم های انرژی الکتریکی از نظر اندازه، تکنولوژی و قیمت به بزرگترین سیستم های ساخت دست بشر تبدیل گشته اند و لذا بهره برداری اقتصادی وبهینه آنها توجه بسیاری را بخود معطوف داشته است.
دردو دهه اخیر ، یکی از مشکلات عمده سیستم های الکتریکی ، محدودیتهای محیطی بویژه محدودیتهای حریم عبور خطوط انتقال انرژی برق (به علت وجود قوانین زیست محیطی سخت گیر، مخالفتهای مردمی ونیز هزینه اقتصادی فراوان آن ) میباشد. همچنین از سوی دیگر، میزان تولید نیز از رشد کمتری برخوردار بوده است. بطوری که به عنوان مثال در زمینه نیروگاههای آبی (Hydro –generator) . بنابراین اعلام کمیسیون بین المللی سدهای بزرگ ، روند ساخت سدهای بزرگ در کشورهای جهان رو به کاهش میباشد و این در حالی است که حدود 20 درصد برق جهان و 7 درصد کل انرژی از سدها تامین می شود. همچنین در زمینه نیروگاههای هسته ای که یکی دیگر از منابع تولید برق می باشد، در طول 20 سال اخیر شاهد توقف روند احداث نیروگاههای هسته ای دربسیاری از کشورهای جهان به علت مخالفتهای مردمی و قوانین زیست محیطی بوده ایم . بطوریکه به عنوان مثال در 30 سال اخیر هیچ نیروگاه هسته ای جدیدی در ایالات متحده احداث و راه اندازی نشده است.
بنابراین با توجه به محدودیتهایی که هم در زمینه توسعه خطوط انتقال وهم در زمینه رشد میزان تولید مطرح می باشد استفاده بهینه از شبکه موجود ملموس تر است. از جمله این راهکارها استفاده از ادوات FACTS در سیستم های انرژی الکتریکی میباشد.
اولین بار مفهوم دوات FACTS توسط Hingorani در سال 1988 میلادی بیان شد که پس از سالها تحقیق و توسعه امروزه استفاده از آن در شبکه های الکتریکی روز به روز گسترش بیشتری
شبکه های قدرت (و حتی اضافه نمودن مولدهای بیشتر) به افزایش نیاز مصرف کنندگان پاسخ داد، می تان انتقال توان در درون سیستم های قدرت را نیز تحت کنترل در آورده و آن را براساس یک برنامه ریزی ، بصورت بهینه ای اجرا کرد. این عناصر علاوه بر آنکه توانایی های یاد شده در بالا را تحت شرایط ماندگار سیستم های قدرت از خود بروز می دهند، در شرایط گذرا نیز به پایداری سیستم های قدرت کمک نموده و از بروز شرایط خاموشی کامل تا حد زیادی جلوگیری بعمل می آورند.
یکی از عناصر این سیستم ها که نسبت به بقیه عناصر از قدمت بیشتری برخوردار است، ترانسفورمر تغییر دهنده فاز (PST) می باشد. این عنصر، امروزه جزیی از عناصر جدید FACTS را تشکیل می دهد و بعلاوه امروزه این ترانس به عناصر الکترونیک قدرت مجهز شده و با بهره گیری از آنها بصورت یکی از وسایل مفید در حفظ پایداری شبکه در حالت گذرا مطرح میباشد. به همین دلیل هنوز، هم این عنصر را به تنهایی جهت کنترل شارش توان بکار می گیرند. ترانسفورمر تغییردهنده فاز با تغییر فاز ولتاژ می تواند میزان توان حقیقی جاری شده در خط راتغییر دهد. این ویژگی برای رساندن خطوط انتقال به حداکثر ظرفیت آنها یا جلوگیری از شرایط اضافه بار آنها در حالت ماندگار کاربرد دارد. ترانسفورمر تغییر دهنده فاز، در تقسیم عناصر FACTS در زمره عناصر سری قرار دارد.
سیستم های انرژی الکتریکی از بدو پیدایش تا کنون