لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 5
بررسی میزان پویایی کتابخانههای مدارس دوره راهنمایی و متوسطه نظری شهر اصفهان در سال تحصیلی 80 ـ79 »
مقدمه
از مهمترین وظایف آموزش و پرورش آماده ساختن دانش آموزان برای خود آموزی و حرکت به سوی نوعی یادگیری خود انگیخته و نهایتاً خود سازی است . کتابخانه آموزشگاهی در نظام مبتنی بر خود آموزی دانش آموز در نیمی از فعالیت آموزشی سهیم است . فعالیت کتابخانههای آموزشگاهی موفق چنان با سایر فعالیتهای آموزشگاهی در هم آمیخته که گاه از آن به منزله مرکز منابع آموزشی ، مرکز مواد آموزشی و گاه مرکز یادگیری نام می برند ، بنابراین بررسی وضعیت این کتابخانهها و پویایی آن می تواند به پیشبرد اهداف آموزش و پرورش یاری رساند .
هدف پژوهش
آگاهی از وضعیت موجود کتابخانههای آموزشگاهی در سال تحصیلی 80 ـ 1379 و مقایسه امکانات ، وسایل و تجهیزات ، نیروی انسانی و دیگر ویژگیهای آنها با استاندارد مورد قبول.
سئوالهای پژوهش
1. میزان فضا و امکانات اختصاص یافته به کتابخانههای تحت بررسی چه اندازه است ؟
2. کتابخانه چه تجهیزات و امکاناتی دارد ؟
3. تعداد کتابها و نشریات موجود در کتابخانههای آموزشگاهی و منابع مالی آن چه مقدار کمی است ؟
4. وضعیت تنوع موضوعی کتابهای کتابخانه در ارتباط با نیازها و علایق دانش آموزان چگونه است ؟
5. کتابخانههای مورد پژوهش از چه نظام سازماندهی پیروی می کنند ؟
6. وضعیت کتابخانههای مورد پژوهش در زمینه پژوهش عضو و خدمات امانت و اطلاع رسانی چگونه است ؟
7. آیا کتابخانهها دانش آموزان را در امر تحقیق راهنمایی می کنند ؟
8. فعالیتهای جنبی کتابخانههای مورد پژوهش چگونه است ؟
9. میزان تحصیلات ، تخصص و دوره کار آموزی کتابداران چگونه است ؟
10. نظر مسؤولین کتابخانهها در مورد مشکلات مجموعه کتابخانههای مورد پژوهش چیست ؟
11. گرایش مطالعاتی دانش آموزان مورد بررسی چگونه است ؟
12. واحد های کتاب آموزش و پرورش چه نگرش و برنامههایی برای کتابخانههای آموزشگاهی دارند ؟
متغیرهای پژوهش
برخی از متغیر ها عبارتند از :
نحوه گزینش کتاب و تنوع موضوعی کتابهای کتابخانههای آموزشگاهی ,کیفیت سازماندهی مواد کتابخانه ،میزان فعالیت کتابخانه در امر پژوهش دانش آموزان ،آشنایی کتابدار با دانش کتابداری ، پشتیبانی ادارات آموزش و پرورش از کتابخانههای مدارس
جامعه و نمونه آماری و روش نمونه گیری
جامعه آماری در این تحقیق ، کلیه مدارس نواحی پنجگانه آموزش و پرورش اصفهان می باشد . تعداد نمونه 150 کتابخانه مدرسه است که بصورت نمونه گیری طبقه ای تصادفی و بر اساس دو سطح راهنمایی و متوسطه نظری , دخترانه و پسرانه , دولتی و غیر انتفاعی انجام شده است . مسؤولین واحد کتاب نیز مشمول پژوهش بودهاند . جهت تعیین گرایش مطالعاتی دانش آموزان تعداد 360 دانش آموز جهت نظر خواهی انتخاب شدند .
ابزار جمع آوری اطلاعات و روش تجزیه و تحلیل دادهها
ابزار اندازه گیری و جمع آوری اطلاعات در این پژوهش یک پرسشنامه برای مسئول کتابخانه و یک پرسشنامه برای دانش آموزان جهت تعیین گرایش مطالعاتی آنان بوده است از مصاحبه نیز جهت نظر خواهی از مسئوولین واحد کتاب آموزش و پرورش استفاده شد .
تجزیه و تحلیل دادههای این پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی انجام گرفت . در سطح آمار توصیفی با استفاده از شاخص های آماری نظیر فراوانی درصد میانگین و انحراف معیار تجزیه و تحلیل دادهها پرداخته و در سطح آمار استنباطی در مواردی که متغیرها بصورت کیفی (اسمی)بوده است جهت بررسی رابطه بین دو متغیر از آزمون 2X ( کای دو ) استفاده شده و در مواردی که آزمون 2X ( کای دو ) معنا دار بوده جهت بررسی شدت رابطه بین دو متغیر از ضرب فی و کرامر استفاده شده و نیز جهت مقایسه متغیرهایی که مقیاس آنها درصد مقیاس فاصله ای بوده از آزمون T استفاده شده است.
روش پژوهش
روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است .
بخشی از یافتههای پژوهش
بیشتر مدارس مورد پژوهش دارای کتابخانه بوده اند اما از نظر مساحت و فضای اختصاص داده شده به کتابخانه, فاصله زیادی با استاندارد های قابل قبول وجود دارد و نیز بندرت کتابخانههای مورد بررسی دارای سالن مطالعه بوده اند .
از نظر مجموعه کتابخانه ,کتابهای موجود در کتابخانه کمتر چاپ جدید بوده و بیشتر قدیمی هستند و از نظر کیفیت و تناسب با سن و نیاز دانش آموزان در حد متوسطی می باشد بیشترین حجم موضوعی کتابهای موجود در کتابخانهها مربوط به کتابهای دینی و مذهبی است .
تعداد اندکی از کتابهای کتابخانه از نظر کیفی و کمی روز آمد بوده اند . بیشتر نشریات ادواری ( مجله ، روزنامه ) موجود در کتابخانهها، قدیمی است .
تحقیق در مورد بررسی میزان پویایی کتابخانه کامل