لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 18
پنجشنبه، 30 مهر، 1383
ماهی سالم را بشناسیم
محسن حیرانی
یکی از علل یا عواملی که مصرف کنندگان محصولات دریایی بویژه ماهی را هنگام خرید دچار تردید و عدم استقبال می نماید شکل ظاهری و ابعاد فیزیکی آبزیان است. از اینرو مصرف کنندگان به لحاظ روانی سعی می نمایند با خاطری آسوده و اطمینان کامل نسبت به خرید انواع ماهی اقدام نمایند و این روند مستلزم آگاهی و شناخت آنان نسبت به مشخصات ماهی سالم از ناسالم است. درنوشتار زیر سعی شده تا علائم و مشخصات ماهی سالم و غیر سالم تشریح شود.
تعریف فساد:
فساد در مواد غذایی به آن گونه تغییرات و دگرگونیها در ماهی و فراورده های آن علل و عواملی دارد که در زیر به آنان می پردازیم. ابتدا به ویژگیهای ظاهری ماهی فاسد و سالم می پردازیم:
1- نشانه های ظاهری ماهی فاسد:
آثار فساد که با حواس پنجگانه قابل تشخیص است اشاره میشود تا بتوان ماهیان فاسد و سالم را به میزان زیادی از هم تفکیک کرد. پوست و فلسها در ماهی سالم درخشان, شفاف, براق و به اصطلاح دارای جلای فلزی است. با شروع فساد و گندیدگی سطح بدن کدر و به زرد متمایل به قهوهای میگراید. معمولاً تغییر رنگ پوست ماهی از قسمت انتهایی بدن(دم) شروع میشود. در ماهی تازه فلسها محکم به بدن چسبیدهاند ولی در ماهی فاسد فلسها براحتی کنده شده و برنگ کدر درمیآید.
گوشت و بافت ابتدا محکم و سفت بوده بطوریکه پس از فشار دادن گوشت با انگشت جای خالی بسرعت پرمیشود ولی با شروع فساد گوشت نرم و طرد شده بطوریکه جای انگشت پر نشده و میتوان گوشت را از استخوان پشت به سادگی جدا کرد. چشم ماهی در ابتدا برجسته, محدب و شفاف است ولی بتدریج فرورفته, چروک خورده و کدر میشود و از حالت تحدب به صورت یک خط مستقیم در میآید. مردمک چشم لکهدار و شیری رنگ شده و قرنیه سیاه و مات می گردد. عنبیه در ابتدا سفید و بتدریج خونی رنگ و قرمز تیره میشود.
ماهی2