شناورسازی با استفاده از هوا به عنوان یکی از روشهای جداسازی ذرات (سنگ معدن) در سال 1900 به کار رفت (1). شناورسازی یک روش تصفیه فیزیکی است که برای جداسازی ذرات جامد یا مایع از یک فاز مایع به کار میرود. جداسازی از طریق وارد کردن حبابهای ریز گاز (معمولاً هوا) به داخل فاز مایع صورت میپذیرد. حبابهای هوا به ذرات جامد میچسبند و نیروی شناوری مجموعه ذره و حبابهای گاز به قدری زیاد است که سبب صعود ذره به سطح میشود؛ بدین ترتیب میتوان ذراتی را که چگالی آنها از مایع بیشتر است، به صعود به سطح واداشت (2).
مزیت اصلی شناورسازی بر ته نشینی این است که در این روش، ذراتی را که بسیار کوچک و یا سبک هستند و به آرامی ته نشین میشوند، میتوان کاملتر و در زمان کوتاهتر حذف کرد (3،2).
انواع مختلف شناورسازی، شامل هوادهی در فشار اتمسفر (شناورسازی با هوا)، شناورسازی در خلأ و شناورسازی با هوای محلول (DAF)[1] میباشد (4) که در این تحقیق، از روش DAF استفاده شد.
سیستم DAF به عنوان یک روش جداسازی ذرات در اواخر قرن بیستم شناخته شد. در این روش حبابها در اثر کاهش فشار آب اشباع شده با هوا، در فشار بیش از فشار اتمسفر ایجاد میشوند (5،2).
در سیستمDAF، هوا تحت فشار چند اتمسفر در فاضلاب حل میشود؛ سپس فشار تا حد فشار اتمسفر کاهش مییابد. کل جریان به مدت چند دقیقه در یک مخزن تحت فشار باقی میماند تا فرصت برای حلشدن هوا تأمین شود؛ سپس جریان تحت فشار از میان یک شیر فشارشکن عبور میکند و به مخزن شناورسازی، جایی که هوا به صورت حبابهای کوچک از میان کل حجم مایع خارج میشود، راه مییابد.
از فرایند DAF به طور گسترده جهت جداسازی جامدات معلق, روغن, گریس و فیبر استفاده میشود (6).انواع کاربردهای این سیستم عبارتند از: زلالسازی فاضلاب پالایشگاهها، جداسازی جامدات و دیگر مواد در تصفیه خانههای آب آشامیدنی، تغلیظ لجن و جداسازی لختههای بیولوژیکی، حذف یا جداسازی یونها، تصفیه ذرات خیلی ریز معدنی، حذف جامدات آلی، روغنهای محلول و ترکیبات آلی فرّار، حذف جلبک، تخم ژیاردیا و تخم کریپتوسپوریدیوم (6،5).
موارد موفقیتآمیز کاربرد این فرایند شامل حذف جلبک از برکههای تثبیت، تصفیه نهایی پسابهای تصفیهخانه، تغلیظ لجن فعال زائد و جداسازی چربی و مواد پروتئینی میباشد (7).
مطالعات و بررسیهای گستردهای در مورد تصفیه پساب تولیدی انواع کارخانجات روغن نباتی صورت گرفته است. نتایج مطالعات نشان میدهد که در مورد تصفیه پساب تولیدی انواع کارخانجات روغن نباتی که مواد اولیه آنها پنبه، سویا و آفتابگردان میباشد، بیشتر از فرایند انعقاد همراه شناورسازی به عنوان پیشتصفیه استفاده میشود (9،8).
در این مطالعه، پیش تصفیه فاضلاب کارخانه روغن نباتی ناز اصفهان با استفاده از DAF مورد ارزیابی قرار گرفت. مواردی که در رابطه با فاضلاب این کارخانه حائز اهمیت است، میزان بار آلی، جامدات معلق و روغن و چربی بالا میباشد که باید در تصفیه فاضلاب این کارخانه، حذف و کاهش این شاخصها مورد توجه قرار گیرد. در این تحقیق به علت غلظت بالای آلایندههای پساب و نداشتن یک پیشتصفیه مناسب، سیستم DAF همراه با فرایند انعقاد جهت کاهش بار آلودگی فاضلاب این کارخانه مورد بررسی قرار گرفت.
دانلود مقاله آزمایش روغن و گریس در آب فاضلاب و تصفیه به روش شناورسازی با هوای محلول