شرحی ازتولد تا شهادت دکتر علی شریعتی:
دکتر علی شریعتی در سوم آذر ماه 1312 در روستای کاهک در حوالی سبزوار به دنیا آمد. نخستین معلم او پدرش استاد محمدتقی شریعتی از پیشگامان حرکتهای آگاهی بخش اسلامی در دوران معاصر بود، علی در سال 1319 تحصیلات ابتدایی خود را در دبستان ابن یمین مشهد آغاز کرد. وی در سال 1325 به دبیرستان فردوسی مشهد وارد شد و در 16 سالگی با اتمام سیکل، با تاکید پدر وارد دانشسرای مقدماتی شد.
وی که از ابتدای نوجوانی، همپای پدر در فعالیتهای کانون نشر حقایق اسلامی - بنیادی مذهبی که توسط گروهی از علاقمندان اندیشههای اسلامی استاد شریعتی پایهگذاری شده بود - فعالیت داشت، در همان سال به دنبال شرکت در تظاهرات خیابانی علیه حکومت موقت قوام، اولین بازداشت سیاسی خود که در واقع نخستین رویاروئی مستقیم وی با حکومت بود، را تجربه کرد.
دکتر شریعتی در اواسط سال 1331 با اتمام دورهی دانشسرا به استخدام ادارهی فرهنگ مشهد درآمد و پس از مدتی شروع به تدریس در مدرسه کاتب پوراحمدآباد کرد و همزمان فعالیتهای سیاسی خود را ادامه میداد. وی در همان زمان ، انجمن اسلامی دانشآموزان را پایهگذاری کرد و کتاب مکتب واسطه که مجموعه سخنرانیهای وی در انجمن اسلامی بود را به رشتهی تحریر درآورد.
علی شریعتی ضمن تدریس در دبستان در کلاسهای شبانه به تحصیل ادامه داد و در سال 1333 دیپلم کامل ادبی را اخذ کرد. وی همچنین به نوشتن کتاب تعلیمات دینی و اخلاق برای کلاسهای اول تا چهارم دوره ابتدائی پرداخت که این کتاب بارها تجدید چاپ و تا چند سال تدریس میشد.
شریعتی در سال 1335 تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشکده ادبیات مشهد آغاز کرد و در همان سال به ترجمهی کتاب ابوذر غفاری و تالیف کتاب مکتب واسطه همت گماشت.
علی شریعتی که از سال 1332 به عضویت نهضت مقاومت ملی درآمده بود، در مهر ماه سال 1336 در جریان بازداشت اعضای نهضت مقاومت، به همراه 15 نفر دیگر در مشهد دستگیر و به زندان قزل قلعه منتقل شد. دکتر شریعتی
پس از آزادی از زندان در سال 1337 با یکی از همکلاسیهای خود به نام پوران شریعت رضوی خواهر مهدی آذر شریعت رضوی از شهدای 16 آذر 1332 ازدواج کرد و پس از کسب رتبه اول در دانشکدهی ادبیات، در سال 1338 با دریافت بورس تحصیلی رهسپار فرانسه شد.
شریعتی که به پیشنهاد دوستان و علاقهی شخصی خود به قصد تحصیل در رشتهی جامعه شناسی به پاریس رفت، پس از ورود به فرانسه، مطلع شد که تحصیلات دکتری خود را باید مطابق با رشته فارغالتحصیلی ادامه دهد و از این رو در بخش ادبیات و علوم انسانی دانشگاه سوربون ثبت نام کرد و به توصیه پرفسور ژیلبرت لازار، استاد شرق شناس زبان و ادبیات فارسی، موضوع رسالهی خود را بررسی کتاب " تاریخ فضایل بلخ”، اثری مذهبی متعلق به قرن 13 میلادی قرار داد.
دکتر شریعتی موضوع تزی را که برایش انتخاب شده بود دوست نداشت و اصولا کارهای تحقیقاتی رسالهاش برای او کاری جنبی محسوب میشد، درسها و تحقیقات اصلی ایشان بیشتر در مرکز "کلژ دوفرانس" تحت راهنمایی چهرههایی چون ژرژ گورویچ در زمینهی جامعهشناسی و مرکز ملی “ تتبعات عالی ” توسط استادانی چون ژاک برگ در زمینهی جامعهشناسی مذهبی انجام میشد. ترجمه کتاب “نیایش “ اثر الکسیس کارل از جمله تلاشهای علمی شریعتی در آن دوران است. ورود وی به فرانسه مصادف بود با سالهای پر آشوب بحران الجزایر که دامنهی بمبگذاریها و حرکتهای سرکوب گرانهی گروههای فاشیستی، روشنفکران و اساتید فرانسوی طرفدار استقلال الجزایر را نیز در بر گرفته بود. علی شریعتی در سال 1339 به سازمان آزادیبخش الجزایر پیوست و قلم و دانش خود را در خدمت مبارزات ملت مسلمان الجزایر گذاشت. از این راه بود که شریعتی با متفکران و نویسندگان برجستهای چون فرانتس فانون، هواری بومدین و بن بلا آشنایی یافت. دوستی صمیمانه او و فانون او را به ترجمه یکی از آثار فانون به نام دوزخیان زمین در سال 1341 ترغیب کرد.
شریعتی در آن سالها علاوه بر همکاری با نهضت آزادی بخش الجزایر که به زندانی شدن او منجر شد با دیگر نهضتهای ملی آفریفا و آسیا نیز همکاری داشت، به طوری که در تظاهرات وسیع سیاهپوستان که به دنبال افشای شهادت پاتریس لومومبا در 1961 در پاریس برگزار شد، دستگیر و مدتی در زندان سیتهی پاریس محبوس شد. مباحثات وی با “گیوز”، رهبر سیاهپوستان آفریقا و عدهای دیگر از زندانیان بعدها در نشریه افریقایی “توگو” به چاپ رسید.
شریعتی در فرانسه به جمع دانشجویان مبارز ایرانی پیوست و در فعالیتهای سازمانهای دانشجویی ملی مذهبی در اروپا مشارکتی فعال داشت. شریعتی در دوران اقامت در فرانسه به موازات فعالیتهای سیاسی و تحقیقات رسالهی خود با بسیاری دیگر از نویسندگان و فیلسوفان برجسته نظیر لوئی ماسینیون، شوارتز، سارتر، هانری لومز و ژان کوکتو نیز ارتباط داشت که قطعا این ارتباطات در آشنایی عمیق وی با فلسفه و جامعهشناسی غرب بسیار موثر بوده است.
شامل 21 صفحه word
دانلود تحقیق دکتر علی شریعتی