فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:60
فهرست مطالب:
کــــود. ۱
کودهای آلی یا طبیعی.. ۱
کود حیوانی.. ۱
کــود سبــز. ۲
کمپــوسـت… ۵
تـــورب… ۷
کـودهـای معـدنـی یـا شیمیـایـی.. ۹
کــودهـای ازتـــه. ۹
کــودهــای فسـفره. ۱۰
کــودهــای پتــاســه. ۱۰
کـودهـای کلسیـمدار. ۱۰
کـودهـای گـوگـرددار. ۱۱
کـودهـای کمیـاب یا عنـاصـر کـممصـرف… ۱۱
محصـولات زراعـی.. ۱۳
۱-۱- زمان و روش مصرف کودهای ازته. ۱۴
۱-۲- نـوع کـود ازتــه: ۱۵
۱-۳- زمان و روش مصرف کودهای فسفاته: ۱۵
۱-۴- نــوع کـود فسفـاتـه. ۱۵
۱-۵- زمان و روش مصرف کودهای پتاسیمی: ۱۶
۱-۶- نوع کود پتاسیمی: ۱۶
۱-۷- زمان و روش مصرف کودهای حاوی عناصر کممصرف: ۱۶
۱-۸- نکات فنی هنگام برگپاشی با کود میکروی کامل: ۱۶
روش و زمان مصرف کود. ۲۱
محصـولات بـاغـی.. ۴۴
یــادآوریهــای مهــم.. ۵۱
منابع مورد استفاده. ۵۴
نتیجهگیری… ۵۶
منابع مورد استفاده
ـ بای بوردی، محمد، محمدجعفر ملکوتی، هرمز امیر مکری و مهدی نفیسی. ۱۳۷۹٫ تولید و مصرف بهینه کود شیمیایی در کشور در راستای اهداف کشاورزی پایدار. نشر آزمون کشاورزی.کرج، ایران.
ـ بلالی محمدرضا، پرویزمهاجر میلانی، زهرا خادمی، محمد سعید درودی، حمیدحسین مشایخی و محمد جعفر ملکوتی. ۱۳۷۹ . مدل جامع کامپیوتری توصیه کودهای شیمیایی در راستای تولیدات کشاورز پایدارـ گندم. نشر آموزش کشاورزی، معاونت تات وزارت کشاورزی ، کرج ، ایران .
ـ ملکوتی، محمد جعفر . ۱۳۷۷ .روش جامع تشخیص ومصرف بهینه کودهای شیمیایی . چاپ چهارم. انتشارات دانشگاه تربیت مدرس. شماره ۲، تهران، ایران.
ـ ملکوتی، محمد جعفر . ۱۳۷۸٫ کشاورزی پایدار و افزایش عملکرد با بهینه سازی مصرف کود در ایران .چاپ دوم با بازنگری کامل . نشر آموزش کشاورزی معاونت تات وزارت کشاورزی، کرج، ایران .
ـ ملکوتی، محمد جعفر و محمد مهدی طهرانی . ۱۳۷۸ . نقش ریزمغذی در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی (( عناصر خرد با تاثیر کلان )) . انتشارات دانشگاه تربیت مدرس شماره ۴۳ ، ایران .
ـ ملکوتی، محمد جعفر و محمد آقا لطف اللهی. ۱۳۷۸ . نقش روی در افزایش کمی وکیفی محصولات کشاورزی و بهبود سلامتی جامعه ( روی عنصر فراموش شده ). نشر آموزش کشاورزی، سازمان تات وزارت کشاورزی، کرج، ایران .
ـ ملکوتی، محمد جعفر و سید جلال طباطبایی. ۱۳۷۸ . تغذیه صحیح درختان میوه . نشر آموزش کشاورزی . ایران .
ـ ملکوتی ، محمد جعفر . ۱۳۷۹ . مدیریت تغذیه بهینه در باغهای میوه کشور (( تولید بیشتر با کیفیت برتر )) . نشر آموزش کشاورزی ، کرج ، ایران .
ـ ملکوتی ، محمد جعفر وحامد رضایی .۱۳۷۹ . نقش گوگرد ، کلسیم ومنیزیم در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی ((جایگزینی قسمتی از کودهای فسفاته وارداتی با بیو فسفات طلائی )). نشر آموزش کشاورزی . کرج . ایران .
ـ ملکوتی محمد جعفر ومحمدنبی غیبی . ۱۳۷۹ . تعیین حد بحرانی عناصر غذایی مؤثر در خاک گیاه و میوه در راستای افزایش عملکرد کمی وکیفی محصولات استراتژیک کشور.نشر آموزش کشاورزی . کرج ، ایران .
ـ ملکوتی ، محمد جعفر .۱۳۷۹ .تغذیه متعادل گندم راهی به سوی خود کفائیدر کشور و تامین سلامت جامعه ( مجموعه مقالات ). نشرآموزش کشاورزی ، سازمان تات وزارت کشاورزی ، کرج ، ایران .
کــــود
در اصطلاح کشاورزی کود عبارت است از مواد غذایی که گیاه برای تغذیه و ادامه زندگی خود به آن نیاز دارد و زمین نیز با آن حاصلخیز شود. اهمیت کود در سبزیکاری بیش از سایر قسمتهای زراعت است. زیرا جذب مواد غذایی از زمین به وسیله سبزیهایی که تماماً قابل استفاده است و پسمانده ناچیزی دارند، زیاد است. بنابراین جبران مواد غذایی جذب شده فقط با کود امکانپذیر است. کود سه عامل مهم را برای حفظ و سلامتی گیاه انجام میدهد که عبارتند از:
خواص فیزیکی خاک را بهبود میبخشد و در نتیجه زمین و گیاه سالم باقی میمانند.
موادی که زمین در اثر شستهشدن و یا تثبیتشدن نمیتواند در دسترس گیاه قرار دهد در اختیار آن قرار میدهد.
موادی که گیاه هر ساله و یا پس از هر بار برداشت محصول از زمین خارج میکند به آن برمیگرداند.
بطور کلی کودها به دو دسته بزرگ تقسیم میشوند که عبارتند از کودهای آلی یا طبیعی و کودهای معدنی یا شیمیایی.
کودهای آلی یا طبیعی
این کودها موادی هستند که توسط موجودات زنده اعم از انسان، حیوان و گیاه تولید میشود مثل انواع کود حیوانی، کودسبز، تورب وی ا کمپوست.
کود حیوانی
کودهای حیوانی شامل فضولات جامد و مایع چهارپایان همراه با مقداری کاه و یا گیاهان خشک دیگر است. مواد آلی که توسط این نوع کود به زمین افزوده میشود، در مقایسه با سایر کوها نقش مهمتری را ایفاء میکند و در حاصلخیزی خاک نیز بسیار مؤثر است. (جداول ۷-۲ تا ۱۰-۲). هوموس از دسترفته توسط کود حیوانی جایگزین میشود. برای متعادل کردن میزان هوموس در خاک سالانه به ۴ تن ماده آلی خشک در یک هکتار نیاز است که این مقدار با ۲۲ تن کود گاوی و یا با ۱۰ تن تورب جبران میشود. سبزیها در کشتهای متراکم پس از برداشت مقدار زیادی بقایای گیاهی در زمین باقی میگذارند که مقدار ماده آلی آن در اکثر اوقات بیش از ۴ تن است و نیاز به دادن کود حیوانی نخواهد بود.
جدول ۱۰-۲ مقدار مورد نیاز کودهای آلی را در کشتهای چندمرحلهای سبزیها در یک قطعه زمین مشخص نشان میدهد. قابل توجه است مقدار مواد آلی را که بقایای گیاهان در تناوبهای مختلف زراعی به جای میگذارند، بخش مهمی از نیاز مواد آلی خاک را برطرف میکند.
به ازای ۴۰ تن کود حیوانی مقادیر ۲۰۰ کیلوگرم ازت، ۱۰۰ کیلومتر فسفر ، ۲۶۰ کیلومتر پتاس، ۲ کیلوگرم منگنز، ۱۸/۰ کیلوگرم مس و ۵۱/۰ کیلوگرم بردر هکتار در زمین پخش میشود. باید دانس که مواد موجود در کودها در سالهای متمادی در دسترس گیاه قرار میگیرد.
تحقیق توصیه کودی بهینه برای محصولات زراعـی و بـاغـی