فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:55
فهرست مطالب
مقدمه 1
بررسی انواع خشککنهای خورشیدی 2
خشککنهای خورشیدی 2
1- خشککن خورشیدی فعال غیرمستقیم با سبدهای چند لایه 4
2- خشککنهای فعال مختلط از نوع تونلی 5
3- خشککنهای خورشیدی غیرفعال مستقیم از نوع سقف شیشهای 6
4- خشک کن خورشیدی غیرفعال مختلط 7
5- خشککنهای خورشیدی غیرفعال مستقیم از نوع کابینتی 8
اجزای خشک کن: 9
سیستم کنترل PID: 13
سختافزار سیستم کنترل 14
نرمافزار سیستم کنترل خودکار 14
بررسی دقت سیستم کنترل دور فن 17
بررسی میزان تغییرات دور فن 18
مقایسه بازدههای فعلی و بهینه خشک کن 20
محاسبات خشککنها 22
فرآیند خشک کردن پیاز و محاسبات آن: 28
نتایج و بحثها 31
معرفی دستگاه 39
نتیجهگیری 52
مقدمه
خشک کردن مواد غذایی یکی از قدیمیترین روشهای نگهداری آنهاست. با کاهش مقدار رطوبت ماده غذایی، امکان فساد میکروبی آن از بین میرود و وزن و حجم آن نیز به مقدار زیادی کاهش مییابد. از طرفی، فرآیند خشک کردن از لحاظ مصرف انرژی یکی از پرهزینهترین عملیات پس از برداشت در کشاورزی است. امروزه منبع اصلی تامین انرژی سوختهای فسیلی هستند که در آینده به اتمام خواهند رسید. از جمله انرژیهای تجدیدپذیر، انرژی خورشیدی است که میتواند جایگزینی برای انرژیهای فسیلی باشد.
در بسیاری از مناطق روستایی کشورهای در حال توسعه، خرید خشککنهای صنعتی برای کشاورزان از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست و کشاورزان خرده پا به ندرت از این تجهیزات استفاده میکنند. روش سنتی خشک کردن محصول زیر تابش مستقیم آفتاب هم معایب و محدودیتهایی دارد که از جمله میتوان به تلفات بالای محصول، خشک شدن ناکافی، آلودگی به گرد و غبار، آلودگیهای قارچی، حملة حشرات، پرندگان و جوندگان به محصول، و بارندگی غیرمنتظره اشاره کرد.
کاربرد خشککنهای خورشیدی در محلهای تولید محصولات کشاورزی مانند مزارع و باغها باعث صرفهجویی در مصرف انرژی و کاهش هزینههای تولید و تبدیل بهینه محصولات کشاورزی میشود. کیفیت محصول، به خصوص محصولاتی مانند سبزیهای برگی (که با داشتن ترکیبات معطر در برابر دمای بالای خشککنهای صنعتی فوقالعاده حساس هستند وقتی با خشککنهای خورشیدی خشک شود به طور قابل توجهی نسبت به روشهای سنتی (پهن کردن محصول در معرض آفتاب و باد) و روش صنعتی (که پرهزینه است) خواهد بود.
بررسی انواع خشککنهای خورشیدی
خشک کنهای خورشیدی
به طور کلی خشک کنهای خورشیدی به دو گروه عمده خشککنهای فعال و خشککنهای غیرفعال تقسیم میشوند. خشککنهای خورشیدی غیرفعال، خشککنهایی هستند که در آنها تنها از انرژی خورشید جهت خشک کردن محصول استفاده میگردد. در خشککنهای خورشیدی فعال علاوه بر انرژی خورشید معمولا از یک مکنده یا دمنده برای ایجاد جریان هوا در سرتاسر بستر محصول استفاده میشود.
خشککنهای خورشیدی غیرفعال به سه دسته تقسیم میشوند:
۱- خشککن غیرفعال مستقیم، در این خشککنها بستر محصول در معرض تابش مستقیم خورشید قرار میگیرد و جریان هوا به روش جابجایی آزاد برقرار میگردد.
۲- خشککنهای غیرفعال غیرمستقیم، در این خشککنها هوای گرم از سرتاسر بستر محصول عبور میکند و جریان هوا معمولا به روش جابجایی آزاد برقرار میگردد. در این روش بستر محصول مستقیما در معرض تابش خورشید قرار ندارد.
۳- خشککنهای غیرفعال مختلط، این نوع از خشککنها ترکیبی از دو روش قبلی هستند. در این روش هوای گرم شده توسط انرژی خورشید از سرتاسر بستر محصول عبور میکند و در عین حال خود بستر نیز به طور همزمان در معرض تابش مستقیم خورشید قرار دارد.
خشککنهای خورشیدی فعال نیز در انواع کلی زیر وجود دارند:
۱- خشککن خورشیدی فعال غیرمستقیم، در این نوع خشککنها علاوه بر انرژی خورشید معمولا از یک مکنده یا دمنده برای ایجاد جریان سریع هوا در سرتاسر بستر محصول استفاده میگردد و محصول مستقیما در معرض تابش نور خورشید نمیباشد.
۲- خشککن خورشیدی فعال مختلط، در این نوع علاوه بر جابجایی اجباری- هوای گرم شده- به وسیله دمنده (یا مکنده) بستر محصول نیز در معرض تابش مستقیم خورشید قرار میگیرد.
۱- خشککن خورشیدی فعال غیرمستقیم با سبدهای چند لایه
این خشک کن (شکل ۴) دارای یک جمعکننده انرژی خورشید با صفحه جاذب پلکانی (به منظور افزایش سطح جذب انرژی و سطح تماس با هوای داخل جمعکننده) و یک محفظه خشککن میباشد. هوا گرم داخل جمعکننده از طریق یک مکنده گریز از مرکز به سمت محفظه خشککن حرکت میکند. در داخل محفظه خشککن سبدهایی با چند لایه طوری قرار گرفتهاند و محصول روی این طوریها پهن میشود. جریان هوای داخل جمعکننده از داخل این سبدها عبور کرده و ضمن گرفتن رطوبت محصول از مجرای خروجی خشککن خارج میشود.
ظرفیت بارگیری این نوع خشککن ۳۸ کیلوگرم به ازای هر مترمربع سطح جمعکننده میباشد. دوره خشک شدن در این روش ۵ تا ۶ روز است و محصول دارای کیفیت بسیار مطلوبی میباشد.
مقاله خشک کن خورشیدی