فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 43 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
نقش نماز و توجه به خدا، در بهداشت روان
رسیدن به آرامش، از رکنهای مهم سلامت روان است که در سایه دینداری و بندگی خالصانه خداوند نصیب انسان میشود. در میان عبادتها نیز نماز جایگاهی والا و ارزشمند دارد و نقش مهمی در ایجاد آرامش روح و روان ایفا میکند. توماس هایسلوپ،در این باره میگوید: «مهمترین راه ایجاد آرامش در روان و اعصاب انسان که من تاکنون شناختهام، نماز است.
در علم رفتارشناسی نیز به عبادتها به صورت منظم و منسجم توجه شده و از آنجا که انسان در طول زندگی روزانهاش همواره نیاز به پشتیبانی دارد، باید خود را در همه حال بدان منبع عظیم نزدیک نگه دارد. بر این اساس، نماز به سبب نزدیک ساختن انسان به پروردگار، تسکین و تخفیف رنجها و خستگیهای روحی انسان را در پی دارد و آدمی را بر تحمل غمها و مصیبتها توانا میسازد. در نتیجه، از عوامل اصلی ایجاد بهداشت روانی به شمار میآید.
پیام متن:
انسان برخوردار از بهداشت روانی، انسانی آرام، خویشتندار و بردبار است و نماز، سودمندترین ابزار برای رسیدن او به چنین جایگاهی است.
بهداشت روان در قاموس دعا
دعا، از بهترین عبادتها و مایه کمال نفس و نزدیکی دلها به خداست. از این رو، خداوند سبحان همواره بندگان را به دعا کردن در پیشگاه خود فرامیخواند و میفرماید: «مرا بخوانید تا شما را اجابت کنم.
داشتن ارتباط محکم و پیوسته با خدا و امید بستن به اجابت خواستهها، آرامبخش دلها و مایه سبکی روح و دلگرمی انسان در سختی و راحتی میشود. هنگامی که فرد در مشکلات و گرفتاریهایش به خدا پناه میبرد، در واقع با ناامیدی مبارزه میکند و در حل مشکلاتش از نیروی غیبی کمک میخواهد. پس آن گاه که رحمتی از پروردگار به او میرسد، سزاوار است به درگاه احدیت رو کند و از خدا بخواهد که او را در این راه، ثابت قدم و بر این توفیق پایدار بدارد.
پیامبران خدا و ائمه اطهار علیهمالسلام همواره از این سلاح، استفاده و بهرهگیری از آن را به مؤمنان نیز سفارش میکردند.
حافظا در کنج فقر و خلوت شبهای تار تا بود وردت دعا و درس قرآن، غم مخور
دعا و مناجات، در مذهبهای گوناگون، شکلهای متفاوتی دارد، ولی محتوای آن در همه دینها، گویای اعتراف و پشیمانی قلبی به گناه و ابراز نقص و ضعف آدمی است. همچنین دربردارنده درخواست سلامت و سعادت و رسیدن به قرب الهی است.
یکی از دانشمندان میگوید:
دعا، عبارت است از رابطه یا معامله یک روح مضطرب در کمال شعور و اراده، با قدرتی که آن روح احساس میکند به آن بستگی دارد و سرنوشتش به دست اوست.
«آدمی در تلاشهای خود، ذخیره و نیروی روانی خود را از دست میدهد و تنها منبعی که میتواند آن نیرو را جبران کند، اتصال به قدرت لایزال الهی است و آن اتصال حاصل نمیشود مگر با مناجات». «دعا تنها جبران کننده ضعف انسان نیست، بلکه تقویتکننده قدرت انسانی و ادامه دهنده کار مثبت و تلاش سازنده فرد در ساختن زندگی فردی و اجتماعی به حساب میآید».
پس از دعا، شخص احساس خود شکوفایی میکند و از افسردگیهای روحی وی کاسته میشود. تخلیه هیجانهای درونی، از دیگر دستآوردهای دعاست.
پیام متن:
دعا، پالایش کننده دل آدمی از زنگار غصهها و افسردگیها و عامل دستیابی انسان به آرامش و نشاط است.
تأثیر کار بر بهداشت روان
کار از نظر سازندگی فرد، امری لازم است. انسان، موجودی چند کانونی است. انسان جسم دارد، قوه خیال دارد و عقل دارد. کار برای جسم انسان، ضروری است. بدن انسان اگر کار نکند، بیمار میشود. پس کار، یکی از عوامل سلامتی انسان است. همچنین کار برای کنترل قوه خیال انسان مفید است. اگر قوه خیال آزاد باشد، منشأ فساد اخلاق می شود و همین خیالات است که انسان را به هزاران نوع گناه میکشاند. اگر انسان کار و شغل مناسبی داشته باشد، آن کار و شغل، او را به سوی خود جذب میکند و به او مجال فکر و خیال باطل نمیدهد. همچنین انسان همواره با طبیعت در حال مبادله است؛ یعنی از یک طرف نیرو و انرژی میگیرد و از طرف دیگر باید مصرف کند. حال اگر این تخلیه انرژی از راههای درستی چون کار کردن صورت نپذیرد، از راههای نادرست و نامشروع انجام میگیرد. بنابراین، کار به حکم اینکه مانع تخلیه انرژی به شکل نامشروع آن میشود، از عوامل بازدارنده انسان از گناه و در نتیجه، زمینهساز بهداشت روانی در انسان به شمار میرود.
افزون بر این فایدهها، پرداختن به کار و کوشش سبب حفظ استقلال، آبرو و شخصیت انسان میشود.
همچنین «اینکه فرد به حکم نیازش کار میکند، دست به ابتکار و خلاقیت میزند و به ایفای نقش در خانواده و اجتماع مشغول میشود مسائل موجب میشود که در برابر دیگران احساس حقارت نکند».
اندیشمندان غربی نیز به پیآمدهای مفید کار در زمینه سلامت جسم و روان انسان توجه ویژه داشتند.
پاستور، دانشمند معروف در این باره میگوید: «بهداشت روانی انسان، در لابراتوار و کتابخانه است». منظور این است که بهداشت روانی انسان، به کار بستگی دارد و انسان بیکار، خود به خود بیمار است.
ولتر، گفته است: «هر وقت احساس میکنم که درد و رنج بیماری میخواهد مرا از پای درآورد، به کار پناه میبرم. کار، بهترین درمان دردهای درونی من است».
از بنیامین فرانکلین نیز چنین نقل میکنند. «عروس زندگیام، کار نام دارد. اگر شما بخواهید داماد این عروس شوید، فرزند شما سعادت نام خواهد داشت».
پاسکال هم میگوید:
ریشه کلیه مفاسد فکری و اخلاقی، بیکاری است. هر کشوری که بخواهد این عیب بزرگ اجتماعی را رفع کند، باید مردم را به کار وا دارد تا آن آرامش عمیق روحی که عده معدودی از آن آگاهند، در عرصه وجود افراد برقرار شود.
همچنین سقراط میگوید: «کار، سرمایه و سعادت و نیکبختی است».
پیام متن:
کارآفرینی افزون بر آنکه سبب پیشرفت مادی است، زمینه بهداشت روانی و سلامت فرد و جامعه را نیز آماده میکند.
بهداشت روانی در سایه توبه
یکی از روشهای سودمند و کم نظیر برای درمان احساس گناه، توبه است؛ زیرا توبه سبب آمرزش گناهان و تقویت امید انسان به جلب خرسندی الهی است. بدین ترتیب، از اضطراب ناشی از اشتباههای گذشته فرد میکاهد. همچنین توبه، انسان را به اصلاح و خودسازی وا میدارد و او را از ارتکاب دوباره گناهان باز میدارد.
توبه، به بالا رفتن بهداشت روانی در فرد کمک میکند؛ زیرا بر اثر توبه دل، صفا میگیرد، روح، پاکیزه و زنگار گناه از قلب انسان زدوده میشود. توبه، حالتی است که روان و روح را صیقل میدهد و به انسان سرزندگی و نشاط میبخشد، به گونه ایی که انسان، دیگر رغبتی به انجام دادن گناه ندارد.
امروزه اعتقاد بر این است که با پیشرفت علم صنعت و فناوری آمار بیماری های روانی نیز بالا رفته است و بیش از پیش شاهد مشکلات و معضلاتی هستیم که بر جسم و روح انسان ها تأثیر گذاشته و آن ها را در تطبیق و سازگاری با محیط خودش دچار مشکل می کند. اگرچه گفته می شود هیچ فردی در مقابل مشکلات روانی مصونیت ندارد و این خطر ممکن است هر فردی را تهدید کند ولی باید این واقعیت انکارناپذیر را پذیرفت که چنان چه افراد ظرفیت روانی و ایمان قلبی خود را بالا برده و خود را مقاوم سازند، می توانند شیوه های حل مسئله و رویارویی با مسایل و مشکلات را فراگرفته و کمک بزرگی در جهت پیشگیری از مبتلا شدن به بیماری های روانی داشته باشند.
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 43 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلود مقاله نقش نماز و نیایش در بهداشت روانی