فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:110
فهرست مطالب:
عنوان صفحه
چکیده 7
مقدمه 8
تعریف آلودگی هوا 8
منابع آلودگی هوا 9
عوامل آلودگی هوا 11
قانون کنترل الودگی هوا 15
فصل اول: سیلکون
1-1-دید کلی 18
1-2- اصول کار سیکلون 18
1-3- انواع جداکننده های سیکلونی بر اساس دبی 22
1-4- راندمان جداسازی سیکلون 23
1-5-تئوری 24
1-6-طراحی 25
1-7-ملاحضات طراحی 27
1-8- روش کار با سیکلو ن ها 31
فصل دوم: فیلترهای الکتریکی
2-1- دید کلی 35
2-2 تئوری 37
2-3- ملاحضات طراحی 42
2-4-تهویه گازهای خروجی 47
فصل سوم: انواع فیلترها
3-1- دید کل 50
3-2- تئوری 51
3-3- طراحی فیلترهای پارچه ای(کیسه ای) 58
3-4-فیلترهای کارتریجی 65
فصل چهارم: مقدمه ای بر جذب سطحی
4-1- دید کلی 72
4-2 انواع جاذبها 74
4-3-کاربرد جذب سطحی 80
4-4-روش جذب نیتروژن 82
فصل پنجم: شوینده های گازهای حاوی ذرات جامد
5-1- دید کلی 86
فصل ششم: مثالهایی از نحوه کنترل ذرات در صنایع مختلف
6-1- پتروشیمی بندر امام 94
6-2- ذوب آهن اصفهان 100
منابع 109
مقدمه:
آلودگی هوا
هوا مایه زندگی است و نیاز به آن بیش از آب وغذا می باشد. مقدار متوسط هوای که یک انسان بالغ دریک شبانه روز تنفس میکند تقریباً 15 کیلوگرم است در حالیکه غذا و آب مصرفیش به ترتیب5/1و5/2کیلوگرم می باشد. دراهمیت هوا همین بس که آدمی می تواند بدون غذا تقیباً 5 هفته و بدون آب حدود 5روز زنده بماند ولی بدون هوا بیش از چند دقیقه قادر به ادامه حیات نخوا هد بو د. هوا مخلو طی از گاز ها ی مختلف است که قسمت اعظم آن را گاز نیتر وژن و اکسیژن تشکیل می دهد هوای سالم و طبیعی ،بطورتقریب شامل 78درصد نیترو ژن،21در صد اکسیژن،93/.درصد گاز آرگون،3./.درصد گاز کربنیک و مقادیری بسیار جزیی از گازهای نئون، هلیوم، کریپتون، زنون، ازن،هیدروژن و غیره است که ضروری ترین عامل ادامه حیات انسانها می باشد. هوایی که این همه برای زندگی آدمی ضروری است در تندوستی انسان غیر قابل انکار است، متاسفانه در اثر عوا مل طبیعی بویژه فعالیت های آدمی همواره در معرض آلودگی ها قرار گرفته است. با توجه به اهمیت هوای پاک و خطرات نا شی از آلوده بودن آن، در این فصل به برسی مختصری در مورد منا بع و عوامل آلوده کننده هوا، اثرات آلودگی هوا بروی انسان ،نبات، حیوانات و مواد مختلف و روشهای مبا رزه با آلودگی هوا می پردازیم.
تعریف آلودگی هوا :
آلودگی هوا برای افراد مختلف مفهوم متفاوتی و معنی متفاو تی دارد. مردم معمولی ممکن است تحریک چشم ناشی از یک گاز یا ذرات موجود در هوا یا گرد و غبار را که روی لباسشان می نشیند آلودگی بحساب آورند. برای کشاورز عامل که به گیاهان و حیوانات زیان میرساند ممکن است آلودگی محسوب شود و برای یک خلبان هواپیما ، تقلیل میدان دید خود الودگی بحسا ب می آید . ولیکن هر گاه بخوا هیم تعر یف جامع و کلی برای آ لودگی هوا در نظر بگیریم چنین می توان بیان نمود که ((آلو دگی هوا عبات است از وجود یک یا چند ماده آ لوده کننده در هوای آزاد به مقدار و مدتی که کیفیت آن را بطوری که مضر بحال انسان، حیوان،گیا ه و یا آثار و انبیه باشد تغییر دهد)).
منابع آلودگی هوا :
منابع عمده آلودگی هوا عبارتند از منابع طبیعی و مصنو عی. منا بع طبیعی اغلب بدون دخالت مستقیم انسانها است و منابع مصنوعی بر عکس بدست بشر بو جود آمده و آلودگیهای ناشی از آن حاصل فعلیتهای آدمی است.
الف –منابع طبیعی آلودگی هوا
اهم این منابع عبارتند از :
1-طوفان و گردوغبار صحرا ها :
اغلب طو فانها،مقادیر زیادی مواد جامدو ذرات به فضا می فرستند. این ذرات علاوه بر آلوده کردن فضا، رابط خوبی برای انتقال میکروبها هستند. این طو فانهای گرد و خاک که اکثر موسمی نیز می باشند، در کشور ما فراوان دیده می شود گرد و غبار صحرای عراق و جنوب ایران گاهی چندین روز در هوا باقی میماند و برخی اوقات، دامنه این طوفانها به مرکز شرقی ایران نیز کشیده می شود و گاه غلظت ان به اندازه ای است که جلوی شدت نور آفتاب را گرفته و تصور می رود که هوا ابری است. در نقاط صنعتی، وجود طوفانهای گرد و خاک و ذرات معلق، اثر آلوده کننده ها را تشدید می نماید. بدین معنی که مواد شیمیایی ناشی از فعالیت صنایع مختلف، با این ذرات مجتمع گشته و ذرات آلوده کننده و دیگری را که اثر سؤ بیشتر دارند تشکیل می دهند.
2-دودو خاکستر آتش سو زی جنگلی:
در اثر آتش سوزی جنگلها که ممکن است بد لیل غفلت انسانها، گارد جنگل و آذرخش و غیر ه روی دهد مقادیر قابل ملا حظه ای مواد آلاینده در هوا منتشر می گردد.
3- املاح موجو د در جو :
هنگامی که باد قوی بر سطح دریا و اقیانوس می وزد، ذرات ریز نمکها ی موجود در قطرات آب را که اکثراً شامل کلسیم، منیزیم و بر مور پتا سیم هستند و اثرات سوء در محیط دارند بوجود می آورند.
4- فعالیت های آتشفشانی:
کوهها ی آتشفشانی بهنگام فعالیت ، مواد متنوعی از جمله اسید کلریدریک، انیدرید سولفورو، اسید فلوئیدریک و اسید فلیدر یک به فضا می فر ستند که امکان دارد در یک دوره زمان طولانی باقی بمانند. مثلاً در سال 1883آتشفشانی کراکاتوا در اندونزی روی داد و مقادیر زیادی ذرات غبار به فضا فرستاد که بعضی ازآنها تا حدود 3سال در فضا باقی ماندند .
5-شهاب های آسمانی:
شهابهای آسمانی، گاز و مواد متنوعی از خود در فضا باقی میگذارند که طبق تخمین سالانه 2000تن می باشد.
6-منابع گیا هی و حیوانی:
منابع گیا هی و حیوانی مانند گرده گل ،ذرات بیولوژیک و گاز ناشی از فساد و تخمیر مواد ، چنا نچه در فضای اطرا ف منتشر گردند در آ لوده نمودن هوا موثرند .
ب. منابع مصنو عی آ لودگی هوا:
منابع مصنو عی که بدست بشر بوجود آمده و مورد استفاده روزمره می باشد شامل وسائل نقلیه، صنایع، منابع تجاری و خانگی بوده و سهم آلوده کنندگی این منابع بمراتب بیش از منابع طبیعی است .
مطالعات و اندازه گیریها انجام شده روی غلظت آلاینده ها، در نقاط مختلف شهرهای پرترافیک ،نشان داده است که در خیل یاز موارد هوائی که تنفس می کنیم از نقطه منوا کسید کربن هیدرو کربن هییدروکربور های نسوخته بمراتب از حد مجاز آ لوده تر است .در جوامع پیشرفته گرایش مصارف خانگی و تجاری به انرژی برق و گاز است که از لحاظ آلودگی هوا، مقبول عامه می باشد. ولی در جوامع عقب افتاده و یا در حال توسعه، از سو ختهای زغال سنگ، گازوئیل ونفت سفید استفاده می شود که غالبا ً با احتراق ناقص توام بوده سهم بزرگی را در آلودگی محیط، بخصوص فصول سرد که احتیاجات در حد اکثرخود می باشد ایفاء می نماید.
عوامل آلودگی هوا :
علاوه بر مواد عناصر تشکیل دهنده هوا ، مواد غیر طبیعی بسیاری در هوای پاک و عاری از آلودگی و جود دارد . هنگامیکه مواد آ لایند ه نا شی از فعالیت های گو ناگو ن بشر در هوای اطرا ف پخش می گردند ، تعادل طبیعی یا بعبارتی اکولوژی شیمیایی اتمسفر بهم خورده ، تغییرات قابل توجه همراه با ظاهر شدن اثرات غالبا ًزیانبخش آن در محیط پدید می آید.مواد آلوده کننده بصو رت جامد ، مایع و یا از گاز در هوا پراکنده می شو د . برای بررسی دقیق پدیده آ لودگی هوا ،با ید از مسیری که این مواد از ابتدا می پیمایند،ازنحوه پخش آن در محیط تجزیه و تحول آن و با الاخره اثر آ لوده مننده ها بر یکدیگر و بطور کلی محیط اطلاع کافی داشت . با اینحال آ لوده کننده های مهم هوا بدون در نظر گرفتن حالات خاصی یا کاملا ً محلی که تاکنون بنحوی مسلم شناخته شده اند.
منو اکسید کربن: گازی است بی بو ،بی رنگ و بی مزه که قسمت اعظم آ ن از احتراق ناقص مواد کربن دار نتیجه می شود. ابن گاز در هوا پا یدار است و احتمالا با سز عت بسیار کم به co2تبدیل میگردد. چون این گاز مدتی بدون تغییر در هوا باقی میماند ،از میزان غلظت آن جهت تخمین پرا گندگی سایر گازهای آلوده ساز استفاده می گردد.منبع اصلی تو لید منو اکسید کربن در شهر ها و سایل نقلیه موتوری است . البته فعالیت های صنعتی و احتراق ناقص سوخت در تاسیسات تجاری و دستگاهها ی حراتی و سوختن زباله نیز در تولید این گاز سهیم هستند.
اکسیدهای گوگرد
اکسید های گوگرد، دی کسید گوگرد (انیدرید سو لفور) اهمیت بیشتر از نظر آ لودگی هوا . گازی است بی رنگ وغیره قابل اشتعال که اگر غلظت آن در هوا تا حدود 3/0 تا 1 قسمت حجمی در میلیون (پی پی ام)گردد به کمک حس چشایی بوجود آن پی خواهیم برد . در غلظت های بیش از 3پی پی ام این گاز دارای بوی رننده محرکی می باشد .سر نوشت انیدرسولفورو در جو کا ملاً روشن نیست ولی در او لین مرحله می توان از اکسیده شدن و تبد یل آن به انیدرید سو لفو ریک نام برد. گازاخیر در محیط مرطوب به سرعت در ذرات آب حل گردیده و تو لید اسید سو لفو ریک می نماید که بنویه خود ممکن است به تشکیل نمکهای سولفاته از قبیل سولفات آمونیوم بیا نجامد .اسید سولفوریک چنانچه تو سط باران در آبها وارد گردد باعث کاهش PHمیگردد و حیات موجوداتی که درPH معینی قادر به زندگی هستند را به مخاطره میاندازد .
اکسیدهای ازت:
مهمترین اکسیدهای ازت آلوده کننده هوا ، اکسید نیتر یک (NO2) می باشد. در اثر احتراق سوخت های فسیلی در در جه حرارتهای بالا ، ازت هوا با اکسیژن ترکیب شده و در تولید و اکسیداسیون فتوشیمیایی اکسیدنیتریک بوجود آید .هیدروکربورهای اروماتیکی موجود در هوا نیز واکنش فو ق را تشدید می نماید .اکسیداسیون ئکند اکسید نیت یک به دی اکسید ازت در حضور اکسیژن امکا ن پذیر است ولی اکسیدا سیون اصلی به کمک ازن انجام میگیرد .دی اکسید ازت در غظلت های زیاد بصو رت غبار قهوه ای ظا هر می گردد. این گاز بشدت جاذب اشعه ماورا بنفش نور خورشید بو ده و با عث تشدید واکنشها ی فتو شیمیا ئیی و بوجود آمدن اسموگ در هوای آلوده می باشد.از طر ف دیگر دی اکسید ازت ممکن است با بخار آب تر کیب شده و تولید اسید نیتریک نماید .عمر دی اکسید ازت در هوای شهرها اگر وارد واکنشهای شیمیایی نشود بیش از حدود 3روز نخواهد بود بعلاوه دی اکسید ازت همراه با گرد غبار و دوده باعث کاهش دید می شود.
اکسیدکننده های فتو شیمیایی:
بعلت اکسیداسیون ناقص هیدرو کربور ها،مقادیری دی اکسید کربن ، تر کیبات آلی اکسیژن دار، هیدروکربورهای اشباع نشده باضافه هیدروکربورهای سوخته نشده وارد هوا می شود طی یک سری واکنشهای شیمیا یی پیچیده در مجاور ت نور خو رشید ، مواد آلوده کننده که در اثر احتراق ناقص سوختهای فسیلی وارد هوا گردیده است ، تولید آلوده کننده ها ی دیگری بنام اکسیدکنننده های فتوشیمیا یی می نمایند .دی کسید ازت در اثر انور خو رشید به اکسید نیتریک و اکسیژن اتمی تجزیه می شود که این اکسیژن اتمی با مولکول اکسیژ ن تشکیل (O2 ) را مید هد.
پروژه روشهای کنترل ذرات ریز در گازها