چکیده:
رمزنگاری دانشی است که به بررسی و شناخت اصول و روشهای انتقال یا ذخیره اطلاعات به صورت امن (حتی اگر مسیر انتقال اطلاعات و کانالهای ارتباطی یا محل ذخیره اطلاعات ناامن باشند) میپردازد.رمزنگاری استفاده از تکنیک های ریاضی، برای برقراری امنیت اطلاعات است. دراصل رمزنگاری دانش تغییر دادن متن پیام یا اطلاعات به کمک کلید رمز و با استفاده از یک الگوریتم رمز است ، به صورتی که تنها شخصی که از کلید و الگوریتم مطلع است قادر به استخراج اطلاعات اصلی از اطلاعات رمز شده باشد و شخصی که از یکی یا هر دوی آنها اطلاع ندارد، نتواند به اطلاعات دسترسی پیدا کند. دانش رمزنگاری بر پایه مقدمات بسیاری از قبیل تئوری اطلاعات، نظریه اعداد و آمار بنا شدهاست و امروزه به طور خاص در علم مخابرات مورد بررسی و استفاده قرار میگیرد. معادل رمزنگاری در زبان انگلیسی کلمه Cryptography است، که برگرفته از لغات یونانی kryptos به مفهوم محرمانه و graphien به معنای نوشتن است.حال با سه مفهوم مهم ،رمزنگاری ،پنهان نگاری و کدگذاری آشنا می شویم.
در رمزنگاری، وجود اطلاعات یا ارسال شدن پیام به هیچ وجه مخفی نمیباشد، بلکه ذخیره اطلاعات یا ارسال پیام مشخص است، اما تنها افراد مورد نظر میتوانند اطلاعات اصلی را بازیابی کنند. بالعکس در پنهاننگاری، اصل وجود اطلاعات یا ارسال پیام محرمانه، مخفی نگاه داشته میشود و غیر از طرف ارسالکننده و طرف دریافتکننده کسی از ارسال پیام آگاه نمیشود.
در رمزنگاری محتویات یک متن به صورت حرف به حرف و در بعضی موارد بیت به بیت تغییر داده میشود و هدف تغییر محتوای متن است و تغییر ساختار زبانشناختی آن نیست. در مقابل کدگذاری تبدیلی است که کلمهای را با یک کلمه یا نماد دیگر جایگزین میکند و ساختار زبانشناختی متن را تغییر میدهد.
امروزه رمزنگاری جزو یکی از شاخههای ریاضی و علوم کامپیوتر می باشد. همچنین این علم رابطه تنگاتنگی با علوم نظریه اطلاعات ، امنیت رایانهای و مهندسی داراست.
در دنیای امروز، با رشد اینترنت و امکانات ارتباطی دیگر، نقش امنیت و تضمین صحت روابط بیشتر و بیشتر میگردد. پیچیدگیهای روابط انسانی مانند اعتماد متقابل در روابط الکترونیکی وجود ندارند، از این رو بایستی یک علم شرایط را آماده و این روابط را تضمین نماید. با این تعریف، رمزنگاری علم تضمین ارتباطات است، بطوری که بدون رمزنگاری، هیچ تضمینی در دنیای ارتباطات دیجیتال وجود ندارد.
امروزه در دنیای دیجیتال حفاظت از اطلاعات رکن اساسی و مهمی در تبادلات پیامها ومبادلات تجاری ایفا مینماید. برای تامین نیازهای امنیتی تراکنش امن، از رمز نگاری استفاده میشود. با توجه به اهمیت این موضوع و گذار از مرحله سنتی به مرحله دیجیتال آشنایی با روشهای رمز گذاری ضروری به نظر میرسد.
آنچه در این پایان نامه خواهید دید:
فصل اول: مقدمات رمزنگاری
1-1- آشنایی با رمزگذاری
1-2- الگوریتم رمزنگاری
1-3- روش رمزنگاری متقارن
1-3-1- الگوریتم های رمزنگاری متقارن و نامتقارن
1-3-2- روش رمزگذاری متقارن
1-3-2- روش رمزگذاری نا متقارن
فصل دوم: مقایسه الگوریتم ها
2-1- مقایسه الگوریتم های متقارن و نامتقارن
2-2- الگوریتم های رمز نگاری متقارن
2-3- استاندارد پیشرفته رمزنگاری یا
AES 2-4- الگوریتم های رمز نگاری نامتقارن
فصل سوم: رمزنگاری اطلاعات به روش های مختلف
3-1- رمزگذاری اطلاعات به روش RSA
3-2- شکستن الگوریتم RSA
3-3- الگوریتم Hash برای رمز گذاری
3-4- کد رمزنگاری متقارن با c#
3-5- رمز سزار
3-6- الگوریتم رمزنگاری MD5
3-7- رمزنگاری کوانتومی
نتیجه گیری
منابع و ماخذ
پایان نامه کامپیوتر - الگوریتم های رمزنگاری و مقایسه انواع آن